Duurzame voetbal overal in Nederland aanbieden
Twee jonge innovatieve ondernemers uit Twente hebben een prachtig duurzaam initiatief op het ideeën platform Oons gelanceerd. DuurzaamSport ondersteunt het idee van harte.
Het idee:
Buitenspelen, de basis voor de toekomst!
Vroeger speelde je buiten. Weer of geen weer. Als je jong bent kijk je niet naar het weer. De winter stond voor schaatsen, lente was fietsen, zomer was vakantie en herfst stond voor knikkeren. Als kind hoopte je vooral dat het zo lang mogelijk licht bleef. Vaak was je je niet bewust van het vallen van de schemer. Dat deden je ouders wel. Ouders die hun kind één voor één naar binnen riepen wanneer het te donker werd. “Nog vijf minuten!” roepen was vaak tevergeefs. Pas als moeders stampvoetend in het veld stond nam je afscheid van je vrienden. “Tot morgen he!”
Men spreekt weleens van “de wetten van de straat” waar vaak het leven op straat in achterstandswijken wordt bedoeld. Deze wetten gelden niet alleen in achterstandswijken maar op elk pleintje. Deelnemen aan een spel verplichtte je tot conformeren aan de groep. Als kind hield je je aan de regels van het spel. Handje-voetje-pinkje bij het knikkeren, 3x corner een penalty en als het je beurt was om aan te bellen bij de boze buurman omdat de bal weer in de tuin lag, dan deed je dat. Je hield je aan de afspraak en deed normaal mee. Regels die je nakwam, anders werd je de dag erop niet meer gevraagd. Keihard, maar rechtvaardig.
Als kind leer je zoveel van buitenspelen. Het is de basis voor samenwerking. De basis die je als volwassene nog dagelijks toepast. Aan samen spelen hield je vrienden en soms ruzies over. De ruzies duurde een uurtje en de vriendschappen jaren. Je had elkaar nodig dus je paste je aan. In onze jeugd groeide je op met een pleister op je elleboog met daaromheen de gele kleur van jodium. Dat had iedereen. Het deed even pijn maar je leerde ervan om het in de toekomst anders te doen.
De Incrediball
De pleintjes en veldjes van nu liggen er verlaten bij. De kinderen van tegenwoordig hebben eerder een muisarm dan een geschaafde knie. Wij, Tom van Bentheim en Kees Hendriksen, vinden dat een kwalijke zaak. Ons doel is om de pleintjes en veldjes weer vol te krijgen met spelende kinderen. Wij weten hoe belangrijke rol het buitenspelen in onze jeugd heeft gespeeld.
Een kind heeft een bal en verbeelding nodig om te kunnen voetballen. Twee jassen kunnen al fungeren als doel heb je alleen nog maar een bal nodig. Een bal waar wij voor willen zorgen. De Incrediball. Een bal die niet kapot kan. Een bal die gebruikt kan worden voor voetbal, verstoppertje, trefbal, basketbal, stoepranden en noem maar op. Een bal gemaakt van wat er al is. De bal die de held van het veld weer terug laat komen!
Welke voordelen levert dit op en voor wie?
Overheid/Gemeenten:
Relatief lage investering zorgt ervoor dat een grote hoeveelheid kinderen kunnen spelen. Dit sluit perfect aan bij de ‘ strijd’ die de overheid voert tegen kinderobesitas. Bovendien sport ‘verbroedert’ en kan culturele verschillen tussen (bevolkings)groepen doen vergeten.
Bedrijven:
Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sponsoring van het idee levert veel goede exposure op en kan de uitstraling van het merk vergroten.
De Incrediball wordt gemaakt van afvalproducten (cradle-to-cradle) waardoor er geen verspilling/uitputting van materialen is. De naam van de maker komt op de bal en op het bord te staan (reclame).
Aan welke eisen moet de bal aan voldoen?:
- ‘fijne’ bal zijn om te spelen
- Hij moet kunnen stuiteren
- minimale levensduur van 3 jaar
- maat 5
- weeromstandigheden moeten geen invloed hebben op de bal.
- Bovenal: Het moet cradle-to-cradle zijn!
Risico’s:
- gestolen ballen
- geen budget voor investeringen
- niet realistisch om te verwachten van een bedrijf dat ze een bal gaan ontwikkelen.
Help ons met het realiseren van dit idee: Elk veldje en elk pleintje een bal!
We worden er allemaal beter van en we doen het voor de toekomst van de jeugd.
De Incrediball, held van het veld!
Door Tom van Bentheim en Kees Hendriksen
Voor reactie en meer info: website Oons
.